Connect with us

Hi, what are you looking for?

Economy

Hungarian manpower is a scam, they work with Vietnamese guest workers in Balaton

Hungarian manpower is a scam, they work with Vietnamese guest workers in Balaton

Évről évre visszatérő probléma a Balatonnál, hogy bár úgy tűnik hatalmas a kereslet a munkaerőre, sok állás még mindig betöltetlen és mind a munkáltatók, mind pedig a munkavállalók panaszkodnak és mintha a két érdek nem találkozna össze. Többek között ezt is boncolgatta a Telex az egyik legújabb riportjában, amiben ezt a kérdéskört is alaposan megvizsgálta.

Elsőként Dobai András szólalt meg, aki a balatonfüredi Kredenc étterem tulajdonosa.

A balatoni vendéglátás munkaerőpiaci helyzetéről megoszlanak a tapasztalatok a helyi vállalkozók között. Dobai András szerint nehéz motivált, alkalmas munkaerőt találni, mivel a magyar dolgozók jelentős része külföldre vándorolt, és az itthon maradók sokszor nem mutatnak megfelelő motiváltságot, hiányzik belőlük az ambíció és nehéz velük együtt dolgozni. Szerinte a szezonális csapatot leginkább egyetemistákból és gimnazistákból lehet összerakni, valamint külföldi  vendégmunkásokból, akik szorgalmasak és magas színvonalon dolgoznak. A bérezéssel kapcsolatban kritikusan nyilatkozik, mivel a “álomórabérek” sok esetben irreálisan magasak, és a vállalkozók kénytelenek kompromisszumokat kötni, amely veszélyes lehet mindkét fél számára.

A Hungarian newspaper ad from 1994 was found, and today's prices are a penny compared to what they were then.

Read more…

A vendégmunkások vietnámiak voltak és Dobai András azt mondta, hogy ezt a fajta teherbírást és munkakedvet utoljára a szocializmus lehetett felfedezni.

Nem mindenki van rossz véleménnyel a balatoni munkaerőről.

Ezzel szemben Huszár Mátyás és Petykó István pozitívabb tapasztalatokról számolnak be. Huszár szerint ha jók a munkafeltételek, könnyű munkaerőt találni, és büszke arra, hogy kollégái még a nyári szezon alatt is el tudtak menni nyaralni. Petykó hasonlóan vélekedik, kiemelve, hogy a visszatérő munkaerő segítette őket a nyár folyamán, bár máshol jelentős munkaerőhiányt tapasztaltak. Szerinte a nagyobb, hagyományos vendéglátóhelyek kevésbé vonzóak a dolgozók számára, mivel sokszor monoton, lélektelen munkát végeznek.

See also  The world's fastest data connection is 4,000 times faster than the Hungarian Internet.

Fokozott figyelmet kérnek az autósoktól a Balaton felé hajtva, videón mutatták meg, hogy mekkora a baj

Motorists were asked to be more careful when driving towards Lake Balaton, and the extent of the problem was shown on video.

Read more…

Az órabér kérdése azonban mindenhol probléma.

Balla György, aki családi vállalkozást vezet, szintén megemlíti a bérköltségek növekedését, ami nehézségeket okoz. Szerencsés helyzetben vannak, mivel a családon belül végzik a legtöbb munkát, és részt vesznek a duális képzésben is, ami segít enyhíteni a munkaerőhiányt. Szerinte az ágazat egyik legnagyobb problémája a megfelelő szakemberek hiánya, de az idei szezonban ők elegendő jelentkezőt találtak.

A balatoni munkaerőhiány egyébként régóta jelent problémát, évekkel ezelőtt is téma volt már több platformon is:

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Top News

In a harrowing incident that has shaken the community of Lewiston, Maine, a series of shootings on Wednesday evening resulted in a tragic loss...

Top News

President Joe Biden’s abrupt departure from a speech on the U.S. economy at the White House on Monday sent a ripple of speculation and...

World

Chinese scientists have discovered a little-known type of ore containing a rare earth metal highly sought after for its superconducting properties. The ore, called...

Top News

Given the differences in styles with next-generation consoles, the so-called “console war” between Sony and Microsoft is arguably moot. Most console players, however, will...

Copyright © 2024 Campus Lately.