Connect with us

Hi, what are you looking for?

science

Something very strange was found above the Egyptian pyramids, detected by Chinese radar

Something very strange was found above the Egyptian pyramids, detected by Chinese radar

Rejtélyes plazmabuborékok a Föld felett – Új felfedezés Kínából az egyiptomi piramisok felett

A Föld felső légköre különös jelenségekkel teli, amelyek közül az egyik legérdekesebb az egyenlítői plazmabuborékok (EPB-k) képződése. Ezek a forró, túlhevített gázból álló “buborékok” alacsony földrajzi szélességeken, általában naplemente után alakulnak ki, és komoly hatással vannak a Föld és az űr közötti kommunikációs kapcsolatokra. Bár már évek óta ismert a jelenség, még mindig viszonylag kevéssé értjük működését, ami miatt nehéz előrejelezni és kezelni az okozott zavarokat.

Mi is az a plazmabuborék?

Az egyenlítői plazmabuborékok forró, ionizált gázból állnak, amelyek az ionoszférában alakulnak ki. Az ionoszféra a Föld légkörének egy rétege, ahol a napsugárzás hatására a gázok ionizálódnak, azaz elektromosan töltött részecskékké válnak. Ezek a buborékok rendkívül dinamikusak, és folyamatosan változtatják méretüket és helyzetüket. Kialakulásuk azonban komoly zavarokat okozhat a kommunikációs rendszerekben, mivel befolyásolják a rádióhullámok terjedését. Ezért a tudósok nagy érdeklődéssel figyelik, hogyan lehetne jobban megérteni és előrejelezni ezt a jelenséget.

10 Disturbing Questions About the Pyramids We Haven't Been Answered For Centuries

Read more…

A megfigyelés áttörése

A legújabb kutatás során kínai tudósok a Hainan szigetén található LARID radar segítségével figyelték meg a plazmabuborékokat. Ez a radar különösen alkalmas arra, hogy nagy távolságból is érzékelje a plazmabuborékok által okozott eltéréseket az ionoszférában. Hainan szigete a Dél-kínai-tengeren található, közel 8000 kilométerre Egyiptomtól. Ez az új rendszer a radarjelek visszaverődését használja ki az ionoszférában lévő plazmafelhőkön, amely lehetővé teszi a távoli megfigyelést.

A rendszer eredetileg 3200 kilométeres hatótávolsággal rendelkezett, de kevesebb mint fél év alatt sikerült ezt a távolságot megháromszorozni, elérve a 9600 kilométert. A LARID radar által érzékelt plazmabuborék így Egyiptom felett helyezkedett el, de valójában Kínából figyelték meg. Ez az áttörés hatalmas előrelépést jelent a plazmabuborékok globális megfigyelésében.

255 piramist találtak egy országban, ami nem Egyiptom

255 pyramids have been found in a country other than Egypt.

Read more…

Hogyan segíthet mindez a jövőben?

A tudósok azt javasolják, hogy a jövőben egy hasonló radarhálózatot hozzanak létre, amely több ilyen távoli megfigyelőállomást tartalmazna. Ez a hálózat valós időben figyelhetné meg a Föld különböző pontjain kialakuló plazmabuborékokat, ami segítene a jelenség előrejelzésében. A plazmabuborékok időszakosan, évszakról évszakra változnak, de a naptevékenység is jelentős hatással van rájuk, mivel ez egyfajta „űridőjárásnak” tekinthető.

A plazmabuborékok előrejelzése különösen fontos lehet az olyan rendszerek számára, amelyek az ionoszférán keresztül működnek, például a műholdas kommunikáció, a navigációs rendszerek és a pénzügyi tranzakciók. Bár a plazmabuborékok csak egy szűk földrajzi sávot érintenek, globális összekapcsoltságunk miatt ezek a zavarok mindannyiunkat érinthetnek.

A technológia jövője

A kutatók szerint a plazmabuborékok időzítésének, méretének és helyének előrejelzése komoly előrelépést jelenthet a technológiai rendszerek védelme érdekében. A műholdakra támaszkodó rendszerek – legyen szó kommunikációról, navigációról vagy pénzügyi tranzakciókról – különösen érzékenyek az ilyen jelenségekre. A plazmabuborékok megfigyelése és megértése révén csökkenthetőek a fellépő zavarok, és elősegíthető a rendszerek megbízhatóságának növelése.

A kínai tudósok által használt LARID radar rendszer áttörése csak az első lépés lehet egy globális megfigyelőrendszer kiépítése felé, amely képes lesz valós időben megfigyelni és elemezni az egyenlítői plazmabuborékok viselkedését.

Ez az új technológia megváltoztathatja az űridőjárás megfigyelésének módját, és segíthet megvédeni a Föld körüli kommunikációs és navigációs hálózatokat. A jövőben egy globális radarhálózat létrehozása komoly előrelépés lehet a plazmabuborékok kutatásában és az általuk okozott problémák minimalizálásában.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Top News

In a harrowing incident that has shaken the community of Lewiston, Maine, a series of shootings on Wednesday evening resulted in a tragic loss...

Top News

President Joe Biden’s abrupt departure from a speech on the U.S. economy at the White House on Monday sent a ripple of speculation and...

World

Chinese scientists have discovered a little-known type of ore containing a rare earth metal highly sought after for its superconducting properties. The ore, called...

Top News

Given the differences in styles with next-generation consoles, the so-called “console war” between Sony and Microsoft is arguably moot. Most console players, however, will...

Copyright © 2024 Campus Lately.